Manuele therapie

Manuele therapie is een efficiënte therapie dat kan toegepast worden op elke leeftijd en bij verschillende uiteenlopende klachten van het bewegingsapparaat. 

Elke manuele behandeling wordt voorafgegaan door een uitgebreide anamnese en een functieonderzoek. Hierdoor ontstaat er een beeld van de juiste oorzaak, de ernst en de locatie van de klachten.

Aan de hand van het onderzoek wordt er een behandelingsplan opgesteld en dit in functie van de individuele noden van elke persoon. De behandeling bestaat uit verschillende manuele technieken zoals oscillaties, mobilisaties, manipulaties, stretchingstechnieken, enzoverder. 


Dry needling

Dagelijks worden wij geconfronteerd met patiënten die klagen over spierpijnen die meestal niet goed te lokaliseren zijn. Deze patiënten hebben vaak last van stijfheid en acute of chronische spierpijn, soms ook met een uitstralend karakter. De aard van de pijn is vaak diep, dof en zeurend. Wanneer de spieren te gespannen zijn kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen, dit zijn triggerpoints of spierknopen.

 

Wat is dry needling?

 

Dry needling is een effectieve behandelingstechniek die is overgekomen uit Canada en al jaren wordt toegepast binnen de kinesitherapie. Het is een techniek waarbij een zeer dun naaldje direct in een triggerpoint wordt geprikt. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘droge’ acupunctuurnaald waarbij geen vloeistof wordt geïnjecteerd. Dry needling is geen acupunctuur.

 

Hoe verloopt de behandeling?

 

Na een eerste gesprek volgt een gericht onderzoek om de klachten te analyseren. De spieren, die een oorzaak kunnen zijn van de pijn, zullen onderzocht worden op triggerpoints. De behandeling is gericht op het ontspannen van deze triggerpoints. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt reageert de spier met een local twitch response, de spiervezels trekken zich kort samen. Hierna ontspant de spier, dit kan onmiddellijk optreden of iets later. De pijn neemt af en er kan een verbeterde beweeglijkheid en kracht worden waargenomen in de betrokken spieren. De behandelde spieren kunnen achteraf zwaar aanvoelen, maar dit is van korte duur. Na de behandeling worden er aangepaste oefeningen en adviezen meegegeven om het effect te optimaliseren.


Lymfedrainage

Het lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Het kan gebeuren dat de aan- en afvoer van dit water uit balans is waardoor er zwelling of oedeem ontstaat. Lymfedrainage heeft als doel het teveel aan vocht terug sneller en beter af te voeren. Met behulp van een zachte massagetechniek wordt de vochtdoorstroming doorheen het lymfestelsel bevorderd, oedeem opgelost, de immuniteit verhoogd, stress verlaagd en het hormonale stelsel geoptimaliseerd. 

 

Lymfedrainage is van toepassing bij verschillende klachten:

  • Sinusitis
  • MLD van de arm
  • Borstreconstructie
  • Constipatie
  • Borstkanker
  • Lipoedeem
  • Handoedeem
  • Ooglidcorrectie
  • Stress en spanning